pondělí 20. července 2020

PRVNÍ ROK NA VYSOKÉ ŠKOLE

A-ahoj, jelikož mám za sebou první rok na vysoké škole, rozhodla jsem se, že bych Vám mohla napsat nějaké tipy a rady, jak to na vysoké škole chodí. Sice ještě nemám oficiálně uzavřený první ročník, ale už jsem něco pochytila. 
Pro ty co nevědí, tak studuji na Univerzitě Palackého v Olomouci na fakultě zdravotnických věd obor porodní asistence. 


Nejdříve jsem se tam moc těšila. Na YouTube jsem se koukala na různá videa o tom, jak je vysoká super, že máte čas na brigádu nebo na kafíčka a tak. Takže jsem byla tak hezky naladěná a už jsem se nemohla dočkat. No ale pak přišel ten zvrat. Zápis předmětů. Žádný takový, že si můžete vytvořit rozvrh podle sebe. Ani nápad. 😃 Možná tak 3 předměty jsme si mohli navolit na kdy chceme, ale zbytek měl jeden termín a prostě si to musíš zapsat. No takže ve výsledku jsem byla ve škole od pondělí do pátku. A to byl teprve zimní semestr, to jsem si neměla na co stěžovat. Pak přišel letní semestr a rozvrh byl ještě horší. To už jsem tam byla i od rána do večera. 😃 Takže pokud někdo jdete na stejnou fakultu, buďte připraveni. 
Ale abych nebyla až tak úplně negativní, tak jsem narazila na super kolektiv. Sice teda samé baby, ale to se dalo čekat. Naštěstí si myslím, že jsme si všechny docela sedly. Takže tím vyvracím další mýtus, že nebudete jedna třída, že každý má ty přednášky jindy. Tady jedna třída jsme a většinu z předmětů máme ve stejnou dobu. 
Prostory univerzity jsou moc hezké. Ta část, kde je lékařská fakulta, tak ta je úplně nová. Ta je teda moc krásná, musím říct. Ale i ta naše část, FZV, není nijak stará nebo zanedbaná. Na začátku jsem ocenila všemožný ukazatele a popisky. V orientaci na fakultě mi trochu pomáhala i aplikace UPlikace. Píšu trochu, protože to bylo fakt jen trochu. Není to totiž úplně dokonalé. 
Když už jsem zmínila UPlikaci, tak tu Vám můžu doporučit kvůli jiným věcem. A to hlavně kvůli rozvrhu. Hned na hlavní stránce vidíte, co máte za hodinu, v kolik ji máte a kde ji máte. To mi opravdu hodně pomohlo! Vlastně tam máte všechno, co máte ve Stagu, jako například výsledky zkoušek, vypsané termíny zkoušek a tak dále. 
Co se týče praxí, tak na ty jsme začali pořádně chodit až teď. V zimním semestru jsme neměli žádnou praxi. Teď v letním semestru jsme začínali tak, že jsme každý pátek chodili na gynekologickou ambulanci. To si myslím, že bylo super. Že jsme se tak pomalu rozkoukali a pochytili co a jak. Bohužel kvůli koronaviru jsme museli asi v půlce těchto praxí přestat chodit. Tím pádem nám zrušili i praxi, kterou jsme měli mít v dubnu. To už jsme měli chodit na porodní sály, oddělení gynekologie a šestinedělí. Hodně mě mrzí, že to zrušili, protože teď si to musím nahrazovat o prázdninách. Takže jsem celé prázdniny na praxi, protože jsme měli mít původně jenom jeden měsíc praxe o prázdninách, takže teď máme dva. Já vím, že za to nikdo nemůže a že to nemohl nikdo vědět, ale trochu si říkám, že nám mohli nějakou praxi odpustit. 
Ještě ohledně teoretické výuky, tak v tom prváku jsme měli hodně takových předmětů, které se moc neprolínaly s naším oborem. To si ale myslím, že je vždycky a všude. Ale naštěstí jsem to nějak překonala a hurá do druháku. Překonala jsem to všechno až na jeden předmět. To se mi prostě nějak nedaří. Doufejme, že už se to teďka podaří a budu moc být už v klidu. 
Já doufám, že se Vám článek líbil. Někomu, kdo se chystá zrovna k nám na fakultu, to třeba mohlo pomoct. Určitě kdyby Vás napadly nějaké další otázky ohledně školy, tak pište do komentářů a já Vám ráda odpovím. 
PS: Před pár týdny mi přišel balíček z e-shopu holime.cz. Objednala jsem si tam čistící kartáček na obličej. Teď ho pro Vás testuju, takže se brzy můžete těšit na recenzi. 
S láskou Karolína 💋

3 komentáře:

  1. Volnost v rozvrhu záleží na škole. Byla jsem rok v Praze na matfyze a tam ta volnost opravdu byla. Hodně studentů, hodně seminárních skupin atd. Teď jsem na výšce v Opavě a tam jsem rozvrh měla víceméně daný - málo studentů, jedna seminární skupina a hotovo. (A taky jsem měla od rána do večera, přednáška z fyziky mi začínala v 6 a to jsem před tím měla asi pětihodinovou pauzu, takže "nádhera", ale posunout to prostě nešlo).

    OdpovědětVymazat
  2. Je skvělé si takto přečíst o výšce. Myslela jsem, že všude je to takové volné. Jinak ta aplikace je teda super. Určitě ti dost pomáhá. Držím palce při dalším studiu.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  3. Je super, že se takhle dělíš o zkušenosti z prvního ročníku :) Je zajímavý se dozvědět, jaký to je na jiných školách. Jinak mě teda docela překvapilo, že chceš aby vám praxi odpustili. Vždyť jste měli volno během korony, tak je logický, že se to musí nahradit. Jsi už na vysoké, budeš mít nějakou zodpovědnost. A zrovna na praxi se člověk nejvíc naučí, protože i té teorii bude rozumět víc, když ai to může spojit a reálným zážitkem. Chápu, že si chtěla prázdniny, ale tohle k vysoké prostě patří :)

    OdpovědětVymazat